100 представа балета и уметничке игре наших простора – Реферално одељење

100 представа балета и уметничке игре наших простора – Реферално одељење

Уредник: Гордан Драговић, 100 представа балета и уметничке игре наших простора, Цицеро, Орион Арт, Београд, 2017. године

Пре тачно четрдесет година је дан рођења значајног реформатора балета Жана Жоржа Новера уписан у календар УНЕСКА и 29. април је узет као дан обележавања Светског дана игре!
Читав свет плеше! Све почиње покретом. Чак се и процес писања или приповедања у многим светским традицијама ослања на транс у који се доспева путем плеса.

Дакле, прича, па онда и књига у непосредној су вези са покретом тела у заносу игре.
Балет је врста уметничког плеса која већ вековима плени на јединствени начин срца својих поштовалаца – он у себи носи осмишљени покрет, музику, заједништво и причу. Стога смо одлучили да на Светски дан игре ове године дамо омаж овом виду уметничко-телесног израза, препоручујући својим читаоцима да прелистају својеврсни лексикон под називом „100 представа балета и уметничке игре наших простора“.

Ово дело преставља водич кроз свет плеса и балета на тлу бивше Југославије. Бави се уметничком димензијом и карактером феномена плеса, пре свега кроз музичку драматургију, изостављајући притом елементе који задиру дубље у традиционалну, тачније, фолклорну игру.
Историјски гледано, дело обухвата период у ком је балет као вид плесне вештине натао на нашим просторима, што је, дакле сам крај у развоју овог
плесно-уметничког израза.

Информације о задуживању:

публикација за задуживање у просторијама библиотеке

Реферално одељење (Одељење за пријем и обраду)

централна библиотека ОНБ “Вељко Петровић” Жабаљ у Жабљу

провера доступности преко линка за контакт

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*