Одржана промоција Зборника радова “Историја насеља општине Жабаљ”

Одржана промоција Зборника радова “Историја насеља општине Жабаљ”


Дана 14. новембра 2022. године је одржана промоција Зборника радова „Историја насеља општине Жабаљ, књига 1“ са истоименог научног скупа из новембра 2021. године у организацији Матице српске и ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ.

На промоцији овог првог по реду мултидисциплинарног зборника састављеног од научно-истраживачких радова учесника прошлогодишњег скупа говорили су главни и одговорни уредник зборника и генерални секретар Матице српске, др Милан Мицић, члан уређивачког одбора проф. др Горан Васин и рецензент проф. др Ненад Нинковић. Будући да је реч о промоцији зборника који представља конкретан плод сарадње општине Жабаљ и Матице српске, промоцији је присуствовао и председник ОЖ г. Урош Радановић.

Иако су историјске теме у јавном дискурсу нешто што излази из оквира онога што зовемо привлачном тематиком у смислу њихове везе са стварношћу у којој живимо, саговорници на овој вечери су заправо потврдили мишљење да је поновно бављење историјом један стваралачки изазов у правцу осмишљавања свог сопственог идентитета, који постоји, како је др Мицић нагласио, јер постоји оно време које нам претходи и које нас изграђује и живи уткано у тренутку који управо живимо.
Наиме, др Милан Мицић је у свом излагању истакао значај проучавања микроисторије у светлу разумевања крупних историјских промена и процеса, при чему је увек и пре свега важно разумети и испитати живот оног малог и обичног човека – његова хтења, заблуде и надања. Главни и одговорни уредник је истакао и значај овог зборника као књиге којом ће се заправо исписивати једна монографија општине у будућим годинама, чиме ће се из различитих аспеката (историјских, археолошких, литерарних, ликовних, културних, итд) сагледавати прошлост већег дела Шајкашке као подручја од важности за српски народ у скоријој и даљој прошлости.
Професор др Горан Васин је направио аналитички осврт ка историјском периоду од револуција 1848/1849. до првих година Другог светског рата, држећи у фокусу свог излагања све оне ратне, политичке и животне изазове који су на овом простору стајали пред српским народом као народом.
Излагање колега је допунио професор др Ненад Нинковић својим освртом на садржај и тематику радова сабраних у зборнику, истичући поједине занимљиве аспекте истраживачких песрпектива аутора.


Излагања су сасвим спонтано прерасла у један плодан разговор о увек изнова изазовним темама српства у Војводини, при чему су посетиоци учествовали са појединим детаљима њима познатим из локалне историје или сведочанстава мештана.
Захвални смо нашим уваженим излагачима и уредништву зборника на гостовању и освежавајућем разговору о историји, који, ако је заиста плодан, мора прерасти у разговор о разумевању себе и своје националне судбине сада и овде, чиме се додатно истиче смисао постојања овог зборника и научних конференција у сарадњи Матице српске и Општине Жабаљ.


Позивамо наше драге посетиоце и кориснике да буду публика на другом по реду научном скупу „Историја насеља општине Жабаљ“ који ће бити уприличен 25. новембра 2022. године у 10.00 часова у галеријском простору библиотеке, када ће своје радове излагати бројни научни радници из завичаја и шире, доприносећи осветљавању микроисторијског простора наслеђем богате жабаљске општине.
Добродошли!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*