Промоција Зборника радова Матице српске

Промоција Зборника радова Матице српске

У оквирима потписаног Протокола о сарадњи између Матице српске и Општинске народне библиотеке „Вељко Петровић“ Жабаљ 25. новембра 2021. године одржан је научни скуп Историја насеља Општине Жабаљ у просторијама библиотеке. Излагачи су представили радове историјског, етнолошког, археолошког, културолошког и библиотечког карактера у оквирима главне теме. На скупу су учествовали др Милан Мицић, др Горан Васин, др Здравко Рајчетић, др Дубравка Дудић, археолог Станко Трифуновић, Љубица Отић и други значајни истраживачи шајкашког културно-историјског наслеђа.
Скуп је резултирао зборником научних радова Историја насеља општине Жабаљ, књига 1, који ће бити промовисан у ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ, у понедељак 14. новембра у 18.00 часова.
На промоцији ће говорити др Милан Мицић, др Ненад Нинковић и др Горан Васин. Др Милан Мицић је генерални секретар Матице српске, историчар и књижевник, носилац сарадње Библиотеке и МС и у својим истраживањима као историчар се фокусира на питања колонизационих процеса прве половине 20.века на територији данашње Војводине и на српско добровољачко питање војвођанских Срба. Др Ненад Нинковић и др Горан Васин су ванредни професори на Одсеку за историју Филозофског факултета у Новом Саду, заслужни за покретање сада већ увелико познате и признате едиције Историја Срба у Хабзбуршкој монархији издавачке куће „Прометеј“.


Верујемо да ће промоција поменутог зборника радова бити, не само разговор о радовима унутар издатог зборника, већ и надасве један инспиративан и занимљив осврт на све оне значајне факторе који обликују културно-историјски профил општине и шире, шајкашке области.
У то име вас очекујемо и добро сте дошли!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*