Отварање изложбе о Бори Станковићу

Отварање изложбе о Бори Станковићу

Борисав Станковић – творац психолошког романа, поета југа на размеђи векова, аутентична појава српске књижевности и, како је током отварања изложбе нагласила ауторка изложбе Олга Красић Марјановић: сада присутан у Жабљу да споји југ и север преко престоног Београда.

У понедељак 19. септембра било је очигледно да је култура простор комуникације, у најширем смислу: публике и гостију, времена минулог и садашњег, простора далеког и свог, језика архаичног и савременог. Отворена је изложба о животу и делу Боре Станковића, путујућа изложба под покровитељством Библиотеке града Београда која датира из 2007. године, чија је ауторка гђа. Олга Красић Марјановић.

Том приликом у галеријском простору ОНБ “Вељко Петровић” Жабаљ смо угостили директорку Библиотеке града Београда, гђу. Јасмину Нинков, проф. др Михајла Пантића, реномираног савременог српског писца, књижевног критичара и овогодишњег добитнике награде “Борисав Станковић”, као и ауторку изложбе.

Гђа. Јасмина Нинков се обратила посетиоцима истичући место и значај који Библиотека града Београда као институција културе заузима у савременом простору културних кретања одређеном употребом савремених технологија. Такође је подвукла чињеницу да су библиотеке и данас привилегована места, будући да нуде садржаје који су незаменљиви, а бесплатни и свима приступачни. Такође је нагласила мултимедијалност изложбене поставке, која везује посматрача изузетном фотографијом и графиком уоквиренима у једну сасвим вешто осмишљену причу.

На мисао гђе. Нинков се надовезао и проф. Пантић, који је надахнуто говорио о значају библиотеке као простора унутрашњег самоодређивања и личне изградње, при чему је свакако истакао литературу као исто тако привилеговани простор сусрета са другим и собом. Дошавши до оног универзално важног слоја значења оваквих изложби које уводе посматраче у свет писца, у смислу његовог дела, али и духа, проф. Пантић је прочитао свој говор приликом доделе горепоменуте награде.

На крају формалног дела отварања посетиоце је кроз изложбу укратко провела сама ауторка, гђа. Красић Марјановић, појашњавајући најважније теме изложбе. Важно је да споменемо да је гђа. Красић Марјановић велики културни прегалац будући да је сама осмислила и поставила, истражујући и промишљајући, бројне путујуће изложбе посвећене српским писцима. Она је истакла место Врања, као симболичке тачке литерарног света Борисава Станковића у којој се прелама реалан град и имагинарно место, производећи тематски и мотивациони оквир целокупног дела овог писца.

Овакав приступ културном мисионарењу свакако је дао један особено просветитељски печат целој вечери, поготово у складу са чињеницом да је, на нашу велику радост, већину публике чинила средњошколска омладина, коју су свесрдно подржали наставници СШ “22. октобар” из Жабља. Такав просветитељски, ненаметљив, али с дубоком пажњом произнесен тон испратили су и проф. Михајло Пантић и гђа. Јасмина Нинков, стварајући једно сагласје у тону и љубави, коју смо сви могли осетити, посведочити.

Управо том љубављу смо захвални на великанима српске културе, као и на онима који су храбри и упорни да о њима говоре, пишу, да њихова имена носе као знакове свог распознавања. Хвала нашим гостима и нашим посетиоцима на овом вечном подсетнику и ванредном сусрету!

Изложба ће бити доступна у библиотеци све до 30. септембра. Као и увек, посетиоци ће бити у прилици да прелистају наслове Боре Станковића, као и да се упознају са литературом проф. Михајла Пантића у кутку који смо припремили у галерији.

Добродошли у Борин свет имагинарног, а још увек толико инспиративног и незаобилазно важног Врања!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*