Петровдански дани православне културе

Петровдански дани православне културе

Охрабрене успешном и плодном сарадњом у организацији културних и духовно значајних догађаја за нашу општину и под благословом Епархије бачке Општинска народна библиотека „Вељко Петровић“ Жабаљ и Управе православних парохија у Жабљу и Чуругу удружиле су се да уочи празника Светих апостола Петра и Павла организују низ догађаја који имају циљ да оплемене наша сазнања о древности и лепоти културних плодова српске православне духовности, при чему ће посебан акценат бити стављен на културу читања као културу пар екселанс, чији опстанак је задатак сваке библиотечке установе.


Планирани програм је распоређен у три дана.


У суботу 9. јула ће се у Светосавском дому у Жабљу у 19.00 часова одржати радионица о читању као терапијској и аскетској пракси, на којој ће говорити презвитер Никола Темеринац и модератор радионице ће бити Варја Нешић.


У недељу 10. јула ће се у Светосавском дому у Чуругу у 19.00 часова одржати истоимена радионица уз говор протојереја Милана Ђурића.


У уторак 12. јула, на сам празник, одржаће се у Општинској народној библиотеци „Вељко Петровић“ у Жабљу у 19.00 часова културно-уметничко вече о византијској духовној култури унутар српског наслеђа и том приликом ће говорити презвитер Радоје Марковић, уредница културног програма библиотеке Варја Нешић, одржаће се изложба радова иконописца г. Пера Цвјетковића и наступиће хор при Школи црквеног појања „Свети Јован Дамаскин“ у Новом Саду.


Овим догађајима желимо да укажемо на непролазне вредности нашег духовног наслеђа, утканог у националну културу у контексту њених трагања за сопственим идентитетом, и то у смислу непролазности која је круцијална за виђење човека као истински живог и кадрог да у свој живот унесе смисао који ће утицати и на живот целе заједнице. Верујемо да ће сви учесници програма у том смислу дати свој искрени допринос и унапред се радујемо, како учесницима и гостима, тако и вама, посетиоцима!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*