Радионице о читању као терапијској и аскетској пракси

Радионице о читању као терапијској и аскетској пракси


Радујемо се да поделимо вест о успешно одржаним радионицама под називом Читање као терапијска и аскетска пракса, које су организоване у сарадњи Општинске народне библиотеке „Вељко Петровић“ Жабаљ и Управа православних парохија у Жабљу и Чуругу.

Култура читања је у кризи. Тешко јој је одредити порекло, а свакако је недовољно данас само дефинисати проблем и застати кад је реч о решењима.

Наиме, читање као процес подразумева негу унутрашњег човека, а однеговано унутрашње биће подстиче раст нивоа културе у њеном најширем значењу. Због тога се културне, верске и образовне установе налазе пред изазовом да креативно доприносе налажењу начина да се пажња активира и постане предуслов квалитетног читања.
Мотивисане управо свешћу да је нега унутрашњег човека заједничка брига Цркве и библиотечких установа, Управе православних парохија у Жабљу и Чуругу су у сарадњи са ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ организовале радионичарске сусрете.

Радионице су биле осмишљене тако да обрате пажњу учесника ка традицијом утврђеном начину читања светописамских текстова, као примарних текстова сваке иницијално хришћанске културе, којој припада и наша, српска.

Наиме, учесници су имали прилику да се окушају у тумачењу светописамских одломака, вођени у корацима модератором радионице Варјом Нешић, а сам рад на текстовима је постајао инспиративан и плодан разговор са свештеним лицима парохијских храмова.

Радионица у Светосавском дому у Жабљу је одржана 9. јула у 19.00 часова уз уводну реч и учешће презвитера Николе Темеринца.

Радионица у Светосавском дому у Чуругу је одржана 10. Јула у 19.00 часова уз уводну реч и учешће протојереја Милана Ђурића.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*