Посета КУД-а “Табан” из Будимпеште

Посета КУД-а “Табан” из Будимпеште

Част нам је што смо део званичне посете Културно-уметничког друштва „Табан“ из Будимпеште Општини Жабаљ, која је започела 3. августа 2022. године организованим коктелом добродошлице у дворишном простору ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ и трајаће до 6. августа. Посета је организована као вид интензивне сарадње жабаљске општине и Матице српске. Гости из Мађарске ће имати прилику да увежбају нову кореографију, посете туристичке и културне знаменитости општине и сарађују са КУД-овима са територије ОЖ.

ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ је 4. августа угостила извођаче трупе „Табан“ с намером да их упозна са историјатом, радом и визијом најважније институције културе на територији општине. Пре свега, имали смо намеру да наше госте примимо и са њима поразговарамо у покушају да боље упознамо различите социјалне, верске, језичке и уопште културне позадине из којих долазимо, будући да су чланови КУД-а „Табан“ својим радом део културне понуде у Мађарској више од три деценије и у том смислу представљају организацију од изузетног значаја за промоцију српске традиције у мађарском културном контексту.


На самом почетку су гости, вођени библиотекарком Бојаном Божић, прошетали музејском поставком Библиотеке, упознавши се са основним делатностима наше институције и чињеницама важним за појединачне збирке које су изложене.


Затим је библиотекарка Сузана Узелац спровела госте кроз библиотечка одељења, упознавши их са основним постулатима рада и приступа сваког одељења према корисницима као циљној групи институције у времену изазова које носи савремено библиотекарство.


Уредница културног програма, Варја Нешић, водила је разговор о карактеристичним тачкама које описују културну понуду општине, пре свега у смислу историјског и верског наслеђа као онога што је спојиво са општим токовима у српској култури, поготово када се говори о динамичним условима у којима се наша култура налази када је окружена припадницима других народа и њихових културних матрица.
Ово слојевито дружење смо зачинили једном игром за размрдавање вијуга – потрагом за експонатима из музејске збирке и изложених уметничких слика, те смо искористили прилику да гостима као награду поделимо пригодне поклоне у виду издања библиотеке.
Захваљујемо се гостима на преданој сарадњи, разговору и интересовању које су показали приликом ове посете, чиме сведоче једно господско држање и истинску љубав према својој матици и култури!

Последњег дана посете, у суботу, 6. августа у 20.00 часова КУД „Табан“ из Будимпеште и КУД „Прело“ из Чуруга ће на летњој позорници наше општинске библиотеке одржати заједнички наступ и користимо прилику да вас позовемо да својим присуством подржите ово ново пријатељство и младост, која ће игром, описујући круг кола, заправо описати и вечно кружење културне размене оног највреднијег у нашој традицији!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*