Наступ КУД-ова “Табан” и “Прело”

Наступ КУД-ова “Табан” и “Прело”

Коло је симбол динамичног уписивања у вечности, које се обликује заједништвом, а заједништво је љубав!

Општинска народна библиотека „Вељко Петровић“ Жабаљ је 6. августа текуће године угостила на летњој позорници КУД „Табан“ из Будимпеште, који је боравио у тродневној посети жабаљској општини, као и КУД „Прело“ из Чуруга током заједничког наступа у 20.00 часова.

КУД „Табан“ је изводио игре из Мачве у кореографији Драгомира Вуковића „Кљаце“ и игре и песме из Босилеградског крајишта у кореографији Славице Михаиловић.

КУД „Прело“ је изводио игре из Бачке и игре из Косовског Поморавља.

На крају наступа, представници културно-уметничких друштава, Игор Душан Рус као члан руководства КУД-а „Табан“ и Владимир Петровић као председник КУД-а „Прело“ из Чуруга, те помоћница директора ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ Анђелка Миловац су међусобно разменили пригодне поклоне и кратко су се обратили присутним гостима.

Свакако, завршно вече посете КУД-а „Табан“ из Будимпеште у њиховом мешовитом саставу посведочило је рођење једног, надамо се, дугог и блиског пријатељства, које се, као и свако пријатељство, успоставља поверењем и потврђивањем оног осећаја да се негде „осећамо као код своје куће“, што можемо потврдити и чињеницом да је званичном наступу уследило једно везано ужичко коло, те послужење и опроштајна забава.

Ипак, надамо се и чврсто верујемо да су људске, културне и институционалне везе које смо за ово кратко време успоставили у заједничком раду и дружењу гарант да је опроштајно вече само увод у нови сусрет!

Захвални смо Општини Жабаљ, Туристичкој организацији општине Жабаљ, те КУД-у „Прело“, а надасве КУД-у „Табан“ на сарадњи и успостављеном заједништву у циљу неговања нашег целокупног културног наслеђа!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*