Промоција књиге др Милана Мицића

Промоција књиге др Милана Мицића

Поносни смо да поделимо с јавношћу вест да је 31. маја с успехом одржана промоција књиге др Милана Мицића, генералног секретара Матице српске, Од рата до оптације: ЛОВРА (1914-1924).


Др Милан Мицић се јавности обратио истичући свој интерес да се позабави питањем Срба на територији Мађарске на примеру Ловре, чиме је уствари у књизи испричао причу о судбини Срба у Мађарској у целини, за време Првог светског рата и у међуратном времену. Та судбина, према аутору, представља пример борбе за очување српског, дакле, националног идентитета у условима који су двоструко били изазовни, а типични за српску културу. С једне стране, постојао је снажан и константан притисак асимилације, а са друге изазови рата као сасвим посебне егзистенцијалне ситуације.
Г. Љубомир Алексов, као представник Срба из овог мађарског места и испред Удружења за очување традиције и културе „Ловра“, донео је овој вечери једно живо и потресно сведочење о свакодневним изазовима, променама које доноси доба нобих технолохија и пре свега, сведочење о сопственој љубави према свом националном идентитету, која је уз пријатељску подршку и инспиративне резултате истраживачког рада др Мицића приуштила свим посетиоцима један светао потрес душе суочене са истинитим печатом делатне љубави према свом народу.


Искрено верујемо да смо овим књижевним сусретом ободрили свој ум, подсетили себе на то да и у свету који је својом динамиком окренут потрошњи и интересу постоји и постоје људски духови који остају одани смислу и идеалима културе којој припадају.
Захвални смо представницима свештенства, председнику жабаљске општине, г. Урошу Радановићу и свим драгим посетиоцима на подршци и посети.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*