Радионица стрипа и квиз – ОШ „Ђура Јакшић“ Чуруг

Радионица стрипа и квиз – ОШ „Ђура Јакшић“ Чуруг


Тачно пет дана после Ускрса који су прославили православни верници, 29. априла је у сарадњи са Основном школом „Ђура Јакшић“ из Чуруга организованаа радионица са ученицима четвртих разреда.
Будући да живимо у времену у ком пречесто баратамо значењима појединих, а углавном важних обичаја на површан начин, не удубљујући се у њихово значење и смисао током празновања, као установа културе смо одлучили да са директорком школе Жељком Војиновић и свесрдно помогнути техничком подршком вероучитеља Бранислава Живковића осмислимо радионицу која би имала образовни, забавни, а и стваралачки карактер.
Наиме, деца су у разговору са модератором радионице Варјом Нешић и педагошким усмеравањем својих учитељица, пратећи визуелну презентацију, имала прилику да се упознају са основама обичаја фарбања јаја у хришћанској традицији Истока.
После ове дијалошке активности, уприличен је мини-квиз као начин провере усвојеног, али и један вид игре. Након квиза и успешно решених задатака, деци су подељени обележивачи за књиге и слаткиши, поклон Библиотеке и школе. Деца су затим упућена у основну схему израде стрипа, са напоменом да би овогодишњи ускршњи стрип могао описати – на пример, авантуре једног сасвим обично-необичног ускршњег јајета. Овом активношћу су деца мотивисана да изразе своје дарове у ликовној представи, у чину писања и способности да саставе причу која има почетак, крај и смисао.

Као општинска библиотека сматрамо да су корени културе, у најширем смислу, већ заливани у овим раним годинама, када су деца жељна знања и стварају неуморно. Сходно томе, активност ће резултирати прикупљањем великог броја стрипова, који ће бити адекватно изложени и представљени.

Верујемо да је за децу ово одлична прилика да изразе своје искрено стваралаштво у смислу састављања занимљиве кратке приче у слици. За нас одрасле ово је била прилика да се изнова задивимо разноврности ликовних и литерарних решења која поседује и увек ће поседовати искључиво – дете. Јер, блиско речима Матошевим, дете је баш као и песник, чуђење у свету.
Захвални на лепој сарањи, радујемо се да сведочимо авантурама!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*