Савиндан у Жабљу

Савиндан у Жабљу

Чудесно је дело Светог Саве, које се најчудесније и истовремено најтајније показује на сам празник највећег српског светитеља – принца, монаха, писца, владара, архиепископа, учитеља и просветитеља. Ово чудо се више него на иједан празник показује сложном прославом светитеља широм школа у земљи и дијаспори, те потпуно јединственим духом и са пуно благости и љубави спремљеним академијама које тог дана произносе речи, слике и сећања на Светог Саву. Име које звони, а затим целе године само мирно истрајава, бринући – како у традицији и верујемо – о свом роду благом и невидљивом руком и вазда будним погледом.

Управо оваквом догађају на сам Савиндан могли су присуствовати Жабаљчани 27. јануара 2023. године, када су школску славу, а с обзиром на подршку, чини се да је овим обележен и један својеврсни национални празник, обједињено прославиле Основна школа “Милош Црњански” из Жабља и Средња школа “22. октобар” из Жабља уз подршку Црквене општине и Општинске народне библиотеке “Вељко Петровић” Жабаљ, као и Општине Жабаљ. Свечана академија и резање славских колача одржани су у пуној сали жабаљског биоскопа, а посебно нам је драго што је сада већ виешгодишња успешна сарадања библиотеке и школе крунисана кумовањем директора ОНБ г. Милована Миркова на овогодишњој прослави Светог Саве.

Наставница Станислава Темеринац је уз подршку колега и у вредном раду са ученицима основне и средње школе осмислила изузетно богат и разнврстан програм, те се слободно може рећи да су посетиоци академије имали прилику да сагледају светосавље, те Савин пут у једној пуноћи информација, речи и утицаја који је имао на српски народ, признајући на крају самог програма снагу генерацијама које треба светосавље да понесу као свој дар у наступу фолклорне секције школе, чиме је симболично заокружен, описивањем круга, песмом и радошћу коју носи младост, светоназор који нам је у аманет оставио просветитељ Сава.

Драго нам је што смо сведочили слози и доброј вољи наших учитеља, свештеника и наших власти, и то на Савиндан – када, да парафразирамо речи протонамесника Пере Анђелића, треба и мора да потекне жива вода испод Савиног камена! Срећа празник!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*