СВЕТИ САВА-споменица – Реферално одељење

СВЕТИ САВА-споменица – Реферално одељење

Селимир Радуловић, др Иринеј бачки,  Свети Сава-споменица, Православна реч, Нови Сад, 2020. године

 Свети Сава – споменица објављена је на Савиндан 2021. године у част првог српског архиепископа Светог Саве и на дан када се прославља школска слава у Србији још од 1840. године. Приређивачи ове ексклузивне монографије су Епископ бачки и новосадски др Иринеј, чији ауторски текст се налази у књизи и песник и управник Библиотеке Матице српске, г. Селимир Радуловић. Споменица садржи важне записе и дела српског просветитеља, попут Карејског и Хиландарског типика, Житија Светог Симеона, Оснивачке повеље манастира Хиландара, писма студеничком игуману Спиридону и још много тога. Монографија садржи прегледан избор текстова о Светом Сави, које су писали многи културни прегаоци нашег народа, међу којима су владика Николај Велимировић, Јустин Ћелијски, Алекса Шантић, Десанка Максимовић, Ђура Јакшић, Васко Попа, Јован Дучић, Јован Јовановић Змај, Благоје Баковић, Матија Бећковић, Војислав Илић, Милош Црњански, Момир Војводић, Михајло Пупин, Рајко Петров Ного, Милан Кашанин и Станоје Станојевић, Иван Негришорац. Такође, монографија је обогаћена великим бројем фотографија везаних за живот, лик и дело Светог Саве.

Прелиставајући ову споменицу осетићете дубину, тежину, лепоту, снагу живота којим је Свети Сава живео и стећи ћете изнова дивљење  према подвигу светосавља као својеврсне филозофије живота коју је Свети Сава својим радом и својом личношћу утемељио.   

„Сведржитељу, предобри Господе, услиши слугу Твојега који ти се свагда и опет сада моли: Росу благодати Светога Ти Духа на измучене, постом сасушене кости Тебе ради, на раба Твојега, оца мојега изливши – миром их обнови и учини да искипе: као на небу, и на земљи тако ћеш прославити служитеља Својега. А када оца мојега прославиш, и ја ћу се с њим, због њега, у Теби прославити, и сви који су дошли данас ће, Твоју милост на нама видевши, Тебе прославити, и нас ће познати да смо и ми Твоје верне слуге, који се у Тебе уздамо и Тебе љубимо, и који, своје оставивши, за Тобом пођосмо.“

Теодосијева „Молитва Светога Саве“

 Информације о могућности задуживања:

*публикација није доступна за изношење из библиотеке

*Реферално одељење

*Централна библиотека у Жабљу

*доступност проверити преко линка за контакт

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*