Средњошколци у походу на културу – посета ученика из Жабља Новом Саду и Матици српској

Средњошколци у походу на културу – посета ученика из Жабља Новом Саду и Матици српској

Сведочили смо у понедељак 12. децембра једном вишеструком повезивању образовања и културе на локалном и националном нивоу! Наиме, ученици туристичко-хотелијерског смера Средње школе „22. октобар“ из Жабља су у склопу сарадње са ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ и захваљујући залагањима директора библиотеке г. Милована Миркова са својим наставницима и представницима библиотеке посетили Нови Сад и институције културе од значаја, при чему је свака посета била у директној вези са њиховим завичајем – општином Жабаљ. Главни циљ посете био је да ученици у склопу свог образовног профила и наставних предмета упознају институције културе, туристичку понуду у директној вези са културном историјом, као и да науче о механизмима организације конференцијских догађаја, промоција и других културних манифестација.

Доласком у Нови Сад ученици су прво посетили Градску библиотеку Новог Сада, тачније присуствовали су отварању свечане изложбе „Домови културе за 21. век“ у Дигиталном омладинском центру, када је грађанима у Новом Саду приказан рад на промовисању културних садржаја у локалним заједницама АП Војводине, укључујући и Општину Жабаљ.

Након отварања изложбе, помоћница директора Градске библиотеке у Новом Саду, гђа. Милица Кирћански спровела је ученике и госте кроз одељења Градске библиотеке.
Ученици су прво обишли Позајмно одељење за одрасле и чули о националном значају овог одељења и уопште зграде библиотеке која је формирана на темељу Градске читаонице. Потом су спроведени до Научног одељења, које поседује читаоницу и различите могућности у научно-истраживачком раду младих, укључујући и програме за учење језика.

Веома је било интересантно посетити Одељење за страну књигу, на ком су ученици имали прилику да сазнају нешто више о промоцији мултикултуралности у оквиру библиотечке делатности, те да науче о механизмима сарадње са дипломатским институцијама, са центрима за учење језика у културним центрима других нација на простору наше земље.


Будући да је реч о посети средњошколаца са општине Жабаљ и једине средњошколске установе на општини, изузетно је значајно што је уприличена посета Збирци страних уметности – легату др Бранка Илића у оквиру Музеја града Новог Сада. Збирка је, према речима самих ученика, оставила на њих јак утисак својом величином, уметничком вредношћу и стручним вођењем кустоса кроз епохе и њихове уметничке особености на платну и изложеним употребним предметима.


Након краће паузе за шетњу градом, ученици су у пратњи наставника и особља Библиотеке кренули у посету Матици српској како би уз стручно вођење гђе. Светлане Милашиновић обишли ову институцију од националног значаја, упознајући се са њеном политиком рада и присуствујући свечаној промоцији прве књиге зборника радова „Историја насеља општине Жабаљ“. На промоцији зборника је говорио председник Општине Жабаљ г. Урош Радановић, нагласивши и по други пут изузетан културно-историјски значај сарадње општине и Матице српске, те проф. др Владан Гавриловић, испред Филозофског факултета у Новом Саду, који је направио осврт ка општим културолошким и историјским карактеристикама шајкашке области, затим г. Станко Трифуновић испред Музеја Војводине, који је у кратким цртама представио садржај зборника и г. Милан Мицић, генерални секретар Матице српске, уредник зборника. Др Мицић је искористио прилику да подсети слушаоце на значај континуираног исписивања микроисторије жабаљске општине у контексту одговарања на питање о томе шта је човек и како је текао живот тзв. малог човека. Програм је музички употпунио и гајдаш г. Максим Мудринић, ком су се на сцени придружили ученици средње школе одевени у шајкашке војне униформе.


Драго нам је да смо омладини са наше општине омогућили програм и посету која је имала образовни, али и едукативни значај у ширем смислу јер су присуствовали разноврсним догађајима у култури и открили начине неговања туристичких и културних потенцијала једне заједнице, те су били део саме приче о учешћу једне релативно мале општине у пројектима од националног значаја у култури.

Извештај о посети саставила Варја Нешић, уредница културног програма ОНБ “Вељко Петровић” Жабаљ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*