Дани сећања на ледену тишину – манифестација поводом 80 година од Рације 1942. године

Дани сећања на ледену тишину – манифестација поводом 80 година од Рације 1942. године

Година 2022. се завршава и сумирају се утисци, а и сабирају плодови сарадње библиотеке са другим институцијама од значаја на територији општине Жабаљ.

Управо вођени добром сарадњом са Црквеном општином Жабаљ у надлежности Епархије бачке, а у складу са навршавањем 80. године од злогласне Рације 1942. године, одлучујемо се да прихватимо нови вид сарадње и на концу ове године заједнички организујемо културно-уметнички програм посвећен сећању на Рацију 1942. године, уоквирујући све догађаје позивањем на сагледавање духовног и уметничког потенцијала овог трагичног наслеђа, јер је оно обележило животе готово сваке породице на нашој општини.

Култура живота подразумева активно сећање јер оно чува идентитет, а без идентитета не постоји могућност напретка будући да се заборавом одговора на питање „ко смо били?“ истински не може поставити питање „куда идемо?“.

Духовна стварност ових догађаја по својим квалитетима и особеностима привлачи креативност наших савременика и омогућава да се темом позабаве стварајући изложбе, филмове, литерарне текстове, али и иконографске представе. Верујући у нераскидиву везу духовних вредности и културе, позивамо вас да у периоду од 21. до 23. децембра узмете учешћа у овим догађајима гостовањем у галеријском простору Библиотеке.

У среду 21. децембра у 19. часова биће отворена изложба поводом 80 година од Новосадске рације аутора Петра Ђурђева, директора Историјског архива града Новог Сада. Изложбена поставка ће фокус имати на страдању свештенства током погрома.

Поносни смо да 22. децембра угостимо протојереја-ставрофора Бранка Ћурчина, старешину Храма Вазнесења Господњег на Клиси, познатог по својој мисионарској делатности и духовничком раду, те да том приликом омогућимо и пројекцију филма „Деца бесмртности“, који ће бити покретач овог духовног разговора у оквирима теме.

Последњи дан манифестације, петак 23. децембар биће посвећен специфичностима представе мученика на икони и ликовно-литерарној обради ове теме, предавањем академског сликара и иконописца Радмиле Несторовић с почетком у 19.00 часова.

Позивамо вас да будете наши гости у овом стваралачком сећању како би нас оно уздигло у расту духа и културе и однеговало надаље културу мира и суживота!  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*