Студијско путовање у Будимпешту: дан други

Студијско путовање у Будимпешту: дан други

Другог дана студијског путовања у Будимпешту од 17. до 19. фебруара, које је за средњошколце СШ „22. октобар“ организовала ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ уз подршку Општине Жабаљ и Матице српске, ученици су провели у обиласку будимске стране града, као и у обиласку институције од превасходног националног значаја за Србе у Мађарској – Текелијанума.

И овог дана са Игором Душаном Русом, потпредседником Самоуправе Срба у Мађарској и водичем и домаћином посете група је прво у преподневним сатима посетила будимску страну града на којој се налазио некадашње подграђе Будима Табан или Рацварош. На месту Саборног храма св. Димитрија, тешко оштећеног током Другог светског рата и срушеног 1949. године, подигнут је 2014. крст са звоном у спомен на храм и заједницу табанских Срба. Водич је групу на овом месту увео у историју постојања Срба на просторима који данас припадају мађарској држави.

Група је на месту некадашње насеобине Табан, који је тридесетих година 20. века срушен одлуком градских власти о модернизацији, посетила неколико споменика српске историје: бисту Корнелија Станковића, бисту Вука Караџића, чувени Крст из 1865. године. Група је имала прилику да чује о бројним именима познатим у српској историји и да стекне увид у значај њихових живота у процесу националног уједињења и стварања модерне државе.

Потом је уследило разгледање велелепних здања на будимској страни града, међу којима се налазе: Краљевски дворац, Мађарска национална галерија, Резиденција председника Мађарске, Споменик Светој Тројици, Црква краља Матије. Овај комплекс зграда који се пружа према Дунаву са будимског брда једно је од најлепших и културно-историјски најрепрезентативнијих места у мађарској престоници.

Након краћег одмора у хотелу, група се у поподневним часовима упутила пешке ка Храму св. Георгија у самом центру Пеште, где је старешина храма, протојереј Зоран Остојић примио ученике, рекавши понешто о овом значајном месту српског окупљања и дан данас, које је на известан начин музеј посвећен постојању српске заједнице у Будимпешти.

Свакако, храм у том смислу није усамљен и заправо се нераскидиво везује за здање које се налази само неколико корака од храмовне порте, наиме, за зграду Текелијанума, првог српског колеџа. Захваљујући гостопримству Игора Душана Руса и оца Зорана Остојића  група је имала прилику да посети једно од најлепших здања у Будимпешти, које репрезентује саму есенцију културно-историјског постојања Срба у Мађарској, и то захваљујући залагању једног јединог човека – племића, оснивача образовних институција, првог председника Матице српске, добротвора и ерудите, Саве Текелије.

Нимало случајно, посета Текелијануму је изнова, као много пута кроз историју, била место окупљања и српског јединства.  Поменутом састанку са представницима КУД-а „Табан“ уприличеном у Текелијануму, током којег су ученици погледали краткометражне и уметнички веома успеле филмове о Табану, манастиру Грабовац и самом Сави Текелији, придружио се и председник Општине Жабаљ, г. Урош Радановић. Присуство председника жабаљске општине није само увеличало овај скуп, већ је оплеменило и дало смисао самој идеји доласка.

Наиме, као што је група имала прилике да чује у филму о Сави Текелији, сви значајни подухвати заправо почивају у рукама личности кадре да их својом вољом и добром намером изнесе зарад опште добробити. Својом подршком и радом председник Урош Радановић управо показује несебичну личну добру вољу и веру у важност опште добробити, присуствујући значајним догађајима у организацији библиотеке, пратећи њихов ток и помажући њихово одржавање у сваком смислу, те у томе налазимо највећу подршку Општине Жабаљ у пројектима од културно-историјског значаја за народ жабаљске општине. Овог пута, од значаја за омладину.

Јер, пратимо ли речи српског књижевника и негдашњег питомца Текелијанума, Вељка Петровића, у ситуацији у којој „свуд, свуд бришу наше трагове“ изазовно је колико је и племенито остајање на страни заступања општег добра за српску заједницу, како у Мађарској, тако и у самој матици. Због тога у ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ верујемо да су овакви примери сусрета и заједничарења под крововима српских задужбина најбољи темељ за стваралачко и истинско неговање националног идентитета у оквирима културног и образовног рада.

Након посете Текелијануму и краћег дружења са представницима КУД-а „Табан“ групе се упутила ка хотелу, када су организоване факултативне активности у вези са разгледањем града по личном избору и према договору са наставницима пратиоцима ученика.

Горе наведеним драгоценим посетама, које су донеле богатство утисака о мађарској престоници у контексту присуства српске културе, завршен је други дан студијске посете Будимпешти.

Пратите нас и даље, трећег дана посете, када је планиран обилазак Сентандреје!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*