Студијско путовање у Будимпешту: дан први

Студијско путовање у Будимпешту: дан први

Општинска народна библиотека „Вељко Петровић“ Жабаљ је залагањем директора библиотеке Милована Миркова, уз подршку Општине Жабаљ и Матице српске организовала студијско путовање у Будимпешту за ученике СШ „22. октобар“ из Жабља, од 17. до 19. фебруара. Путовању су се прикључили директор библиотеке Милован Мирков, директорка средње школе Бранислава Кнежевић, наставници средње школе у пратњи ученика, уредница културног програма библиотеке Варја Нешић са колегама.

Будући да на основу уговора о сарадњи ОНБ и СШ већ скоро две године сарађују на различитим пројектима од заједничког интереса у општини, ово путовање сматра се продужетком сарадње на нивоу обогаћивања знања и свести о култури и историји српске заједнице у Мађарској од њених почетака, пре свега, а свакако и на нивоу упознавања овог предивног града у смислу његове савремене културе и једнако занимљиве историје.   

Водич и подршка са терена током ове посете је Игор Душан Рус, потпредседник Самоуправе Срба у Мађарској, који је групу по доласку у Будимпешту љубазно дочекао и повео на разгледање аутобусом током вожње до прве локације. Истакнуте су лепоте архитектуре сецесије, које се могу срести у скоро свакој централној улици у граду. Прва тачка је био Трг хероја, са бројним споменицима историје мађарског народа, међу којима се истиче споменик мађарским владарима од средњовековне до модерне историје, као и Галерија лепих уметности, у којој се тренутно одржава изложба из целог света сакупљених радова сликара Ел Грека.

Ученици су се затим упутили у обилазак великог градског парка у близини Трга хероја. У парку се налази током зиме активно клизалиште, на којем се одржавају и часови физичког васпитања за децу током зимског периода. Одмах у близини се налазе два архитектонски занимљива здања. Прво је Кућа мађарске музике, као део будуће и планиране музејске четврти у граду. Ово место је интересантно јер је због своје позиције било на мети еколога, али је захваљујући умећу чувеног јапанског архитекте Фуџимота ова препрека превазиђена на занимљив и креативан начин самом формом зграде.

У близини се налази и Етнографски музеј, који својом архитектуром описује делић једне кружне осе и налази се делимично под земљом, док је спољна фасада украшена тзв. металном чипком. Ово место је дуго задржало пажњу ученика због необичности свог изгледа и могућности панорамског погледа. Такође, у близини се налази Споменик педесетогодишњици револуције из 1956. године, који својом формом симболизује јединство или пак разједињеност, а симболика је изражена и бројевима, у том смислу да 56 стубића склапа угао од 56 степени.

Након обиласка овог најважнијег градског парка група је Авенијом Андраши продужила у строги центар, разгледајући дипломатска представништва, архитектуру града и учећи о занимљивостима појединих градских тачака.

Свакако, важна локација обиласка је била једно од најпознатијих места у Будимпешти, Трг Лајоша Кошута са зградом Парламента, палатом Јустиција и другим занимљивим здањима, која су у прошлости водила трку као пројекти за место одржавања скупштине мађарског народа.

Након тога, ученици су се у пратњи представника библиотеке, управе школе и водича упутили ка Ваци улици, обишавши и Трг слободе, на ком се налази споменик посвећен руским црвеноармејцима, представљајући један од ретких сачуваних споменика из совјетског периода.       

Група је тада имала слободно време до смештања у хотел у поподневним сатима, када су ученици у дружењу са својим пратиоцима сабирали утиске о дану.  

Веома само захвални Игору Душану Русу што је уприличио вечерњи састанак са представницима Културног и медијског центра „Српски венац“ у Будимпешти, пре свега са директорком центра Зорицом Јурковић Ембер, са уредником културних садржаја центра Митром Кркељићем, секретарком центра Катарином Павловић Бачи, те са Душаном Которчевићем из техничке подршке рада овог центра. Библиотеку, њену мисију као установе културе и њене циљеве у овој могућој сарадњи представили су директор Милован Мирков и уредница културног програма Варја Нешић, који су се радо упознали са преданим и упорним радом запослених у центру.

Наиме, они своју мисију о одржању, али и ширењу културе Срба у Мађарској и српског народа уопште схватају изузетно озбиљно, одговорно и због тога, верујемо, имају бројне идеје, богату издавачку делатност и укључени су у рад и функционисање школског система као простора неговања верске, културно-историјске, заправо, националне свести. Након размењених поклона, пре свега у виду издања која публикују обе институције у свом редовном раду, учесници састанка су разменили утиске о значају овог сусрета на више нивоа, од којих је у складу са мисијом центра и библиотеке најважнији онај у вези са планираном и могућом сарадњом на корист народа у матици, али и у оквиру заједнице Срба у Мађарској, свакако и на корист представника мађарског народа који се интересују за српско наслеђе.

Други дан посете Будимпешти биће посвећен интензивније упознавању са споменицима српске културе у Мађарској и обиласку будимске стране града.     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*