Археологија и историја у сусрету са данашњицом

Археологија и историја у сусрету са данашњицом

У складу са обележавањем дана музеја на националном нивоу, а будући да ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ поседује музејску збирку пренету из Спомен-завичајног комплекса „4. јануар“ на Тиси, као и уметничке слике и легат Здравка Рајчетића, 18. и 19. маја су организоване музејске вечери у библиотеци. Захваљујемо се ученицима туристичког смера, као и наставницима Средње школе „22.октобар“ у Жабљу на сарадњи и подршци, понајвише наставници Мирјани Грковић. Потрудили смо се да наведене догађаје прилагодимо потребама њиховог образовања и допринесемо проширењу видика у областима од значаја за будућу струку.

Најављено предавање и радионица са етнологом Драганом Латиновић одложени су и о наредном планираном термину ће бити благовременог обавештења.


Наиме, 18. маја је археолог Станко Трифуновић одржао једно визионарско и инспиративно предавање о будућности арехологије, као науке која реконструише прошлост која није записана у књигама, осим у једној, како је рекао сам: у књизи земље. Том приликом је посетиоцима представио пројекат Археолошког парка Чуруг, који је резултат вишедеценијског рада на ископинама на потесу циглане код Чуруга. Захвални смо г. Трифуновићу на овом драгоценом доприносу и његовој љубави уложеној у рад на археолошким налазиштима на територији наше општине. Пре предавања, посетиоцима је омогућена мала тура кроз археолошку поставку у библиотеци, која прати три раздобља пре нове ере.


Пензионисани професор историје жабаљске средње школе, г. Радица Туцаков, одржао је 19. маја предавање о шајкашкој прошлости наше општине, појашњавајући, из сасвим неочекиваног угла, одређена уврежена мишљења о шајкашком батаљону, ратничким дужностима шајкаша, уводећи нас у свет шаренолике и истовремено тешке прошлости, својим смислом за хумор и животним приступом свакој теми.


Поносни смо што смо у ова два дана посетиоцима омогућили да послушају два предавача, који су археолошке и историјске теме, као теме које не сматрамо а приори забавнима, учинили актуелним и инспиративним темама у смислу самопреиспитивања, стицања визије о њиховој будућности и копче са садашњошћу – која нас увек изазива кад је реч о наслеђу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*