Еколошка историја света – Позајмно одељење за одрасле

Еколошка историја света – Позајмно одељење за одрасле

Понтинг, Клајв, Еколошка историја света, Одисеја, Београд, 2009. године

Деценијама уназад можемо пратити занимање и интерес за ново сагледавање историје човечанства, као и народа. То „ново“ се заправо односи на потребу да се феномену убрзања времена и технолошког напретка доскочи у смислу бележења нама потпуно страних перспектива, односа, животних околности.
Изненађујуће је када се један овакав осврт направи у правцу еколошких питања, која, руку на срце, јесу такође предмет озбиљних научних, друштвених, чак и теолошких студија последње две деценије.
Клајв Понтинг у свом предговору овом другом издању истоимене књиге истиче да се становиште од умереног оптимизма у вези са очувањем животне средине данас слободно може померити ка једном песимистичном, те да је одговорност велика, баш онолико колико не можемо ни наслутити размере деструктивности које потресају нашу Земљу, наш дом.
Ипак, будући да је књига написана, верујемо да је сам чин писања заправо чин вере аутора да ће реч, данас и увек, променити свест човека и подсетити га на нераскидиву везу са својим природним окружењем, које условљава и сам његов живот.
Уочи Дана планете Земље, који се међународно прославља 22. априла, ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ ове недеље својим читаоцима представља мини-серију издања посвећених питањима очувања животне средине из сваког одељења у нади да ћемо тако у најмање подсетити, а у најбољем случају подстакнути људе да понуђена издања прочитају.

Информације о могућности задуживања:
-публикација за изношење ван библиотеке
-Одељење за одрасле
-централна библиотека ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ у Жабљу
-провера доступности преко линка за контакт

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*