“Као на леђима делфина” Петра Ивковића гостовао на “Цепелину”

“Као на леђима делфина” Петра Ивковића гостовао на “Цепелину”

Једне вечери, када се могло помислити да смо на Дунаву у којем било граду који баца своја уситњена романтична светла на воду, били смо на Дунаву у европској престоници културе, и то тик поред Солдатовићевог споменика „Породица“ – који подсећа на завичај по трагици и по лепоти – промовишући завичајног аутора Петра Ивковића и његов роман првенац „Као на леђима делфина“, издање ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ из 2021. године.

Угостио нас је г. Ђорђе Рандељ, новинар и књижевник, домаћин ових традиционално ванредних књижевних вечери на сплаву „Цепелин“. Испред библиотеке као издавача је говорила уредница културног програма Варја Нешић, свирао је уз подршку својих пријатеља и говорио сам аутор романа Петар Ивковић, а као рецензент је говорила др Јасмина Кнежевић.

Као што је наслутила др Кнежевић, држећи своју реч о роману Ивковића, боравећи на броду који није брод, међ` водом и међ` небесима, проборавили смо у балону који је узлетео над панорамама уметничког израза говора о другом, смисла стварања и аутентичности живота приказаног у роману Петра Ивковића.

Показало се још једном да смо сви, и посетиоци и учесници програма, имали привилегију да у овој језички и сликовно сложеној романескној структури пронађемо део завичаја свог духа смештеног у белине папира, што је управо она централна завичајност коју је Петар Ивковић својим писањем сместио у роман и које су се сви учесници програма дотакнули.

Уметност је неприкосновени и непроцењиви дар пријатељства, читање је прихватање ове руке, а уредништву издавачке делатности ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ је изузетна част да подржи промовисање овог ванредно вредног романа који се, темом излазећи у другу културу као у себе сама, заправо придружује путописно обојеним књижевним делима у врху српске књижевности управо зато јер потврђује да је истинска националност литературе у спремности да се прихвати космополитизам и да се завичај тражи напуштањем. Ипак, то је у смислу литерарне обраде увек неизвесна и вијугава потрага и због тога је Петар Ивковић као аутор не само вредан читалачке пажње, већ репрезент врхунске литературе нашег завичаја.

Нека би овај роман даље пловио до будућих читалаца широм земље, а ми ћемо бити подршка, на броду, балону или на чврстом тлу!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*