Одржано предавање „Трагање за Христом у српској књижевности“ проф. др Ксеније Кончаревић

Одржано предавање „Трагање за Христом у српској књижевности“ проф. др Ксеније Кончаревић

У петак 21. октобра у 18.30 са успехом је одржано духовно-поетско вече у форми предавања проф. др Ксеније Кончаревић преко Зум платформе у галеријском простору ОНБ „Вељко Петровић“ у Жабљу. Предавање је организовано у сарадњи библиотеке и Управе православне парохије у Жабљу под благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја.
Професорка др Ксенија Кончаревић је начинила осврт ка поетској традицији српског народа, која баштини своје корене у библијском и средњовековном песништву, а истрајава као поетско трагање за богочовечанским пројавама у овоме свету. У том смислу проф. др Кончаревић је истакла дело и животни пут Исидоре Секулић, Десанке Максимовић, Матије Бећковића, али и Николаја Гогоља као представника руске књижевности.


Предавање је уоквирено мишљу о П.П. Његошу као класичном песнику српске књижевности, који је својом поезијом унутар књижевног стваралаштва спојио духовну и националну традицију, постајући парадигма поете као сарадника Свеколиког Оца поезије и који је као такав био и остао поетски узор свих у предавању поменутих песника и писаца српске књижевности. Такође, предавање је било проткано и низом реминисценција на свакодневни живот у контексту ма каквог стварања као императива који стоји пред човеком како би живео живот достојан свог призвања.
Радујемо се успешној сарадњи са Управом православне парохије у Жабљу на челу са Архијерејским намесником жабаљским оцем Пером Анђелићем, са професорком др Кончаревић и надамо се да ћемо имати прилике да поново организујемо нашим корисницима и суграђанима овако инспиративно вече за лични раст!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*