Спомен-збирка Павла Бељанског – Завичајно одељење

Спомен-збирка Павла Бељанског – Завичајно одељење

Спомен-збирка Павла Бељанског, ур. др Јасна Јованов, Спомен-збирка Павла Бељанског, Нови Сад, 2009.

Будући да се приближавамо прослави Дана општине Жабаљ, тачније, Митровдану 8. новембра текуће године, одлучили смо да као институција културе у наредним данима пружимо нашим корисницима увид у богат избор издања која, сведочећи о личностима, догађајима и делима великана пореклом са жабаљске општине, представљају културно благо нашег завичаја и доступна су у позајмици ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ.

Павле Бељански, име које се на нашој општини везује за насеље Госпођинци по оцу и његовим прецима, један је од најважнијих, ако не и највећи, колекционар уметнина у српској култури у 20. веку. Рођен на прелазу векова, преживео турбуленције у култури и политици које су донела два светска рата и опстао у својој трајној љубави према уметности као изразу стваралачког генија српског народа, уверен да је дужан да остави сећање на врхунске домете ликовних уметника свог времена.

„Ја дубоко верујем у стваралачки геније нашег народа; ја дубоко верујем да ће млади ликовни уметници наћи себе и свој пут, и да ће проговорити оним ликовним језиком који се налази у њиховом бићу. Шта ме подржава у тој вери? У данима ропства нашег народа, које временски обухвата период од преко двадесет генерација с оца на сина, он је – под најтежим животним условима кад су живи завидели мртвима, дубоко повучен у себе и не знајући за туђе узоре – изградио величанствене споменике песничког надахнућа, којима се и данас диви цео свет…“

Из уводног есеја Павла Бељанског„Дела трајне вредности“ из 1962.  

Монографија о Спомен-збирци Павла Бељанског обилује квалитетним фотографијама и забелешкама о ликовним уметницима, о њиховим моделима и историји настанка дела, као и о самом колекционару и његовом животу, те путу који је следио као дипломата, колекционар и љубитељ уметности.

Информације о могућности задуживања:


*публикација није доступна за изношење из библиотеке
*Завичајно одељење
*централна библиотека у Жабљу
*доступност проверити преко линка за контакт

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*