Земља номада – Позајмно одељење

Земља номада – Позајмно одељење

Брудер, Џесика, Земља номада, Публик практикум, Земун, 2021. године

Земља номада је књига о стварним људима Америке, о невидљивим жртвама мрачне стране америчке економије, који живе у камп приколицама, раде послове магационера, услужних радника и не губе веру у живот. Без куће, без завичаја, превладавају све оне категорије које човеку дају сигурност и губe амерички сан.
Путовање Калифорнијом, све до југа, без циља, није ли то увек симбол потраге за простором слободе?
Филм је редитељки Клои Чао послужио као инспирација за истоимени филм, у ком је Френсис Мекдорманд играла главну улогу и који је освојио Златног лава 2020. године.
Те године, када је човечанство проводило дане под бравом и када су све наше материјалне могућности постале упитне, овај филм, пратећи сензибилитет романа, симболизовао је можда могућу промену перспективе у будућности, оне која ће донети мање страха, чак и ако буде страшнија од садашње, јер ће људи бити кадри да освоје и науче живети у до сада непознатим или мало истраженим просторима унутрашње слободе и форми живота.

Џесика Брудер, ауторка


Ауторка овог романа, Џесика Брудер, списатељица која се за роман припремала и сама живећи на точковима у неколико наврата, у посвети на почетку романа цитира Ленарда Коена, примичући се, колико стварном, толико и метафизичком аспекту самог романа испуњеног егзистенцијаним питањем савременог света: „У свему постоји пукотина. Тако светло допире унутра“…

Прилажемо линк на којем се налази интервју са ауторком романа:

https://www.bbc.com/serbian/cyr/svet-58986384

Информације о могућности задуживања:
*публикација доступна за изношење из библиотеке
*Одeљење за децу и одрасле
*огранак у Чуругу
*доступност проверити преко линка за контакт

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*